Rabu, 4 September 2013

Roti Prata Tampal Batu pahat
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping roti prata/canai jenama NOR DINER yang siap dimasak
2 biji telur
1 camca besar mayonnaise
1 batang sosej ayamas, hiris nipis
3 pokok kuchai, hiris halus
1 biji bawang besar saiz sederhana, dadu kecil
1/2 camca teh serbuk lada hitam "aji-shio"
Sedikit minyak
Sos tomato/kuah kari/atau dalca sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pukul telur bersama serbuk lada hitam, mayonnaise hingga sebati. Tambah bawang, sosej dan daun kuchai, kacau rata.
  2. Panaskan non-stick pan bersaiz 8 inci, tuang sedikit minyak. Bila panas tuang 1/2 bahagian no. 1, ratakan dan masak dengan api kecil hingga permukaan telur nampak sedikit mengeras.
  3. Letak sekeping roti prata/canai tadi, tekan2 sedikit dan masak sekejap. Terbalikkan dan masak dengan api kecil, hingga garing dan telur masak. Keluarkan dari kuali dan buat kaedah sama untuk satu lagi.
  4. Potong ikut suka dan hidangkan bersama kuah pencicah dan air kopi.
 ------ Selamat Mencuba --------

Tiada ulasan:

Catat Ulasan